Kanadan päivä

Tänä aamuna aurinko porotti niin kirkkaasti ja kuumasti jo varhain, että oli siirryttävä terassilta varjoon. Viisaasti. Siispä hain toimistostani lokoisan tuolin ja laitoin sen pihakuuseni siimekseen.

Tänään toivotan kaikille Kanadaa juhliville: Happy Canada Day! Tämä juhla vastaa itsenäisyyspäivää, vaikka maa onkin virallisesti osa kansainyhteisöä ja siten kuningatar Elisabet II on maan hallitsija. Kuningatarta Kanadassa edustaa kenraalikuvernööri. Ylin poliittinen valta on pääministerillä.

Kanada on muuten 50 vuotta vanhempi kuin Suomi ja se on alueellisesti maailman toiseksi suurin valtio. Asukkaita kuitenkin on vain noin 38 miljoonaa. Maa ulottuu Atlantilta Tyynellemerelle. Kanadan pohjoispuolella on Jäämeri ja etelässä sekä luoteessa (Alaska) Yhdysvallat. Jos Suomen siirtäisi leveyspiirejä pitkin Kanadan päälle, olisimme keskellä hyistä Hudsoninlahtea. Kanadan eteläraja on Eurooppaan verraten suunnilleen manner-Espanjan puolivälin pohjoispuolella.

Kanadan leveys mereltä merelle on noin 7000 km. Olen ajanut Quebec Citystä Vancouveriin länsirannikolle eli reilut 5000 km. Aivan itäisin osa maata on vielä ”valloittamatta”! Kanada on toinen kotimaani.

Tänään juhlin Kanadaa.

Comments are closed.