Hyvää oloa jaloille

On tärkeää pitää itsestään huolta niin henkisesti kuin fyysisestikin. Näin voimistuneena jaksaa paremmin tehdä jotain, joka mielestäni on kovin tärkeää, nimittäin pitää huolta toisista.

Itse innostuin siankärsämökylvyistä erityisesti viime kesänä, kun tapaturmassa oikeaan jalkaterääni tuli hiusmurtuma ynnä ties mitä venähdyksiä jne. Jalka turposi ja oli todella kipea pitkään, joten kaikki lievittävät keinot olivat tervetulleita.

Jalkamme ovat jatkuvassa käytössä ja niitä pitää helliä ja hoitaa säännöllisesti. Lisätehoa jalkojen hoitoon saa yrttikylvyistä. Alkukesästä liotin jalkojani koivunlehtikylvyissä, mutta kun siankärsämöt alkoivat kukkia, niin vaihdoin niihin. Kun erityisesti haluan hemmotella itseäni, lisään  mukaan myös jotain kauniinväristä ja tuoksuvaa, kuten ruusun terälehtiä tai luonnon kukkia.

Jalkakylpy

Toimitaan näin: (kuvia alla)


1. Kipaise pihalle tai pientareelle ja poimi kimpullinen siankärsämöitä. Sellainen 10 vartta on jo hyvä.

2. Tarvitset vadin tai vastaavan, johon mahtuvat molemmat jalkasi

3. Laita litra tai pari vettä kiehumaan.

4. Leikkele suoraan vatiin kärsämöiden varret lehtineen alle 10 cm pätkiksi ja jätä kukkatertut kokonaisiksi.

5. Kumoa vatiin myös noin puoli desiä karkeata suolaa. Mulla oli himalajansuolaa, mutta se pääsi loppumaan. Ihan tavallinen karkea (meri)suola käy oivasti.

6. Kaada kiehuva vesi kärsämöiden ja suolan päälle. Varovainen tulikuuman veden kanssa sitten!

7. Hämmennä esim. lastalla ja jätä toviksi muhimaan.

8. Mieti sopiva paikka jalkakylvystä nauttimiseen, levitä iso pyyhe lattialle. Kaksinkerroin, jos on oikein iso. Varaa kädenulottuville pienempi pyyhe jalkojen kuivaamista varten. Jalkaraspit, hohkakivet, kynsisakset ja muut tavanomaisesti käyttämäsi hoitovälineet kannattaa myös laittaa liki. Niin ja jalkavoide.

9. Kun seos on muhinut vadissa suunnilleen vartin, niin lisää sekaan viileää vettä niin paljon, että saat jalkasi peittoon. Vesi, jossa liotat jalkojasi, saa todellakin olla viileää.

10. Voit vain liottaa jalkojasi vaikkapa puoli tuntia, mutta täyden tehon saat, jos samalla rapsuttelet jalkojasi vuoronperään raspeilla jne. Jos nostat toisen jalkasi toisen jalan polvelle, niin laitapa se pienempi pyyhe siihen väliin, ettet kastele vaatteitasi ja ympäristöäsi.

11. Lopuksi kuivaa jalkasi hyvin, myös varpaanvälit, ja sivele niille rasvaa.

12. Huom! Äläkä kaada vettä kasveineen viemäriin vaan parempi paikka on wc-pytty. Tai laita käsialtaaseen lävikkö/iso siivilä ja kaada vedet sen läpi ja laita kasvin osat biojätteeseen, jos sellainen on mahdollista. Sekajäte on myös vaihtoehto.

13. Eikös tunnukin hyvältä  ja keveältä jaloissasi!

14. Jalkoja voi myös liotella yrttivedessä ennen saunaa ja silloin kuivaukset ja rasvaukset tietenkin hoidellaan vasta saunan jälkeen.

Siankärsämö

Siankärsämöstä tehtyjä kylpyjä tai hauteita voi käyttää kohentamaan kipeitä lihaksia. Siankärsämöjalkakylpyjen sanotaan edistävän myös jalkojen (laskimo)verenkiertoa. Ja luonnollisesti yrttivedessä liottaminen pehmittää mahdollisia jalkoihin tulleita kovettumia.

Vaaleanpunainen siankärsämö
Valkoinen siankärsämö

P.S. Kärsämöitä voi joko pakastaa tai kuivattaa talven varalle. Kärsämö on edelleen kukassa – ainakin täällä minun liepeilläni.

Comments are closed.