Makuisaa makeaa

Ystäväni Jenni on ollut luonani tovin. Sairauslomalla. Huomenna on aika lääkärille Helsingissä, joten hän lähti äsken ajelemaan kohti etelää. Kotiin vietäväksi hän sai pellillisen piirakkaa, johon laitoin kesän ensimmäiset raparperit puutarhastani sekä kotimaisia mansikoita pakasteesta.

Pohtiessani mitä ohjetta noudattaisin päädyin varmaan ja koettuun eli äidin ohjeeseen. Äitini oli taitava kokki ja leipoja ja käytti näitä taitojaan myös työssään. Jauhopeukalo on minullakin ja olenkin ”tuunannut” monia äidin reseptejä omaan käyttööni. Tätä ohjetta (kuva 4) noudatin tarkkaan mitä nyt vaihdoin voin leivontamargariiniin.

Leikkasin pienen siivun piirakan reunasta maistaakseni ja loput pakkasin matkalle etelään. Totesin, että erinomaista on. Suosittelen.

Äidin raparperipiirakkaohje:

4 kananmunaa
2 dl hienoa sokeria
3 tl vaniljasokeria
150 gr sulatettua voita
2 dl kermaa
5,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
ja
päälle n. litra raparperipaloja, joissa 4 rkl sokeria.

Toimi näin:

1. Ota mansikat tai muut pakastetut marjat sulamaan ennakkoon. Kaada ne siivilään (kippo alle), jotta liika mehu poistuu marjoista. Survo marjoja kevyesti.

Voit laittaa marjat myös jäisinä, mutta ripottele silloin hieman perunajauhoja päälle imemään liikaa nestettä.

2. Huuhdo ja paloittele raparperit. Alkukesän tuoreita varsia ei tarvitse kuoria.

3. Sulata rasva jäähtymään. Myös valmiiksi nestemäinen kasvisrasva toimii.

4. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

5. Munat ja sokerit kulhoon ja monitoimikone pörisemään.

6. Mittaa apukulhoon vehnäjauhot ja sekoita siihen leivinjauhe. Samalla voit laittaa uunipellille leivinpaperin. Avaa kermapurkki.

Jos käytät käsivatkainta, kohta 6 ennen kohtaa 5.

7. Koneellani parhaan tuloksen saa, jos vaihtaa tässä vispilästä ns. piirakkaterään. Kun taikina on vaaleaa ja kuohkeaa lisää kerma sekä rasva ja vähitellen jauhoseos.

8. Kaada taikina leivinpaperoidulle pellille ja levitä se tasaisesti koko pellin alalle.

9. Ripottele raparperit ja marjat taikinan päälle jotakuinkin tasaisesti.

10. Päälle vielä sokeria. Itse käytin ruokosokeria.

11. Uunihan onkin lämmin, joten piirakka sinne ja 25 min myöhemmin tuloksena on kauniin ruskea maistuvainen herkku.

Huom! Uunitkin ovat yksilöitä, joten kannattaa siinä parinkymmenen minuutin jälkeen tarkkailla paistotulosta, ettei vain piiras pääse palamaan!!

Makoisia kahvihetkiä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.