Äideille

Äitienpäiväjuhlintani on vuosi vuodelta muuttanut muotoaan, sillä äitini joutui kahteen suureen leikkaukseen reilu 10 vuotta sitten. Kipuja hoidettiin vahvoilla opiaateilla ja äiti kertoi leijuvansa hoitohuoneen katossa… Niin kuin hauras kivi murenee niin myös äidin persoona rapistui hissukseen. Vähitellen myös muistisairaus toi oman lisänsä.

Äiti on fyysisesti joukossamme, mutta poissa on se entinen topakka, välittävä, kannustava nainen. Äidilläni on erittäin kaunis lauluääni ja hänellä oli tapana onnitella perheenjäseniä ja ystäviä merkkipäivinä laululla. Muistan kuinka surulliseksi tulin, kun valkeni se syntymäpäivä, jolloin äidin soittoa ja lauluonnittelua ei tullutkaan. Äiti oli unohtanut esikoisensa juhlapäivän. Siitä on pian 7 vuotta.

Äiti ei oikein enää pysty kommunikoimaan puhelimessa, joten esim. videopuhelut ovat ns. yhtä tyhjän kanssa, kuten veljeni totesi yhden yrityksen jälkeen. Äiti nauttii musiikista ja usein käydessäni häntä tapaamassa hoivakodissa laulamme yhdessä. Äiti muistaa vieläkin nuorena oppimiensa laulujen, iskelmien ja virsien sanat ja sävelet, mutta itseäni varten hankin laulukirjan, sillä monet äidin suosikkilaulut ovat vieraampia minulle.

Laulut tavoittavat äidin sisällä olevan ihmisen ja sama vaikutus on myös kosketuksella. Mutta kun lähikontaktit eivät ole sallittuja näinä aikoina. Äitini on 88-vuotias. Hoivakotiin toimitetut kukat ja kortit ovat ainoa tapa onnitella.

Minusta itsestäni ei koskaan tullut äitiä. Melkein kuitenkin, mutta melkein ei merkitse. Jasmin Leena Melissa, joka katselee minua pilvenreunalta, olisi pian 30-vuotias. Kuvassa on Jasmin – tai siis visio siitä miltä hän olisi näyttänyt nuorena neitona – taiteilijaystäväni Pirjo Puukarin ikuistamana. Taulun nimi on Sateenkaaren tuolla puolen… Pirjo itsekin on jo siellä.

Olen saanut tavata niin molemmat isoäitini kuin myös isoisoäitini. Suurimmat tuskani lapsettomuudesta koin silloin kun ystävättäret tulivat mummoiksi.

Kaikesta huolimatta tai kenties juuri sen vuoksi oikein hienoa päivää teille kaikille äideille kautta maanpiirin!

P.S. Orvokit ovat äitini lempikukkia.

Julkaistu aikaisemmin Facebookissani.

Comments are closed.