Kasvispihvistä on moneksi

Kasvispihvi, jonka yksi pääaineista on tomaatti. Lisänä paistettua perunaa.

Valmistan päivittäin itselleni ainakin yhden lämpimän aterian. Kasvikset ovat eri muodoissaan tärkeässä osassa ruokavaliossani. Erityisesti kesäisin syön paljon tuoreita kasviksia omasta puutarhastani. Osan sadosta pakastan talven varalle.

Myös harvat kutsutut vieraat saavat nauttia kasvisherkuistani. Yllätysvieraita minulle ei tule, sillä kotini osoite ei ole julkinen, mutta tavallaan ystäväni Jennin ensimmäinen vierailu luonani oli yllätys. Jenni oli tulossa Kuopion Rauhalahteen Suvi Teräsniskan konserttiin. Jenni oli päättänyt yöpyä leirintäalueella ja meidän oli tarkoitus tavata hotellilla ennen konserttia ja mennä yhdessä syömään. Kotonani hänen ei ollut tarkoitus käydä laisinkaan.

Erinäisistä syistä päivän aikana ohjelma muuttui ja ehdotin, että Jenni ajaisi ensin luokseni suoraan Leppävirralta ja myös yöpyisi luonani. Laskeskelin aikataulua ja totesin, että ei olisi enää aikaa syödä hotellilla, joten päätin pyöräyttää jotain siihen, kun Jenni saapuisi.

VIERAILIJA: Jennin aatoksia kasvispihveroisista

”Olen ollut koko ikäni lihansyöjä ja tottunut käyttämään jauhelihaa lähestulkoon kaikessa ruoanlaitossani, niin keitoissa, laatikoissa, kastikkeissa kuin pihveissäkin. Vaikka olenkin syvästi tapoihini kangistunut kotikokki, siltikin olen jo vuosia tuntenut suurta kiinnostusta kasvisruokavaihtoehtoa kohtaan. Erityisesti jauhelihan korvaaminen soijarouheella on kiehtonut, mutta uskallus kokeiluun on puuttunut. Olen jostain syystä kuvitellut soijarouheen hyödyntämisen olevan avaruustiedettäkin haasteellisempaa, joten osaltani soijarouhepussit jäivät aina ruokamarketin hyllyyn, vaikka niitä usein siellä kävinkin ihailemassa.

Onnekseni sain mahdollisuuden päästä vajaa vuosi sitten Ritvan keittiön vieraaksi ja ensimmäistä kertaa elämässäni pääsin maistamaan ”kasvispihveroista”. Kieltämättä ennakko-odotukseni olivat aika kriittiset, sillä aiemmat kokemukseni kasvisruokaa kohtaan eivät olleet kehuttavia. Aiemmin maistamani kasvisruoat olivat olleet jo ulkonäöltään kiinnostusta herättämättömiä ja ennen kaikkea mauttomia, joten olin aika varma siitä, ettei yksikään kasvispihvi pysty voittamaan makunsa puolesta perinteistä jauhelihapihviä.

Olin kuitenkin täysin väärässä, sillä Ritvan kasvispihveroinen on maukkain kasvisruoka, jota olen eläissäni maistanut. Vanhanajan paistinpannulla rapsakaksi paistettu kasvispihveroinen sulaa suussa kuin suloinen suklaa ja on makumaailmaltaan maukkaampi kuin yksikään maistamani jauhelihapihvi. Edes visiteeraamani ravintolatkaan eivät ole onnistuneet luomaan suuhuni samanlaista makujen ilotulitusta kuin mitä Ritvan kasvispihveroinen saa aikaan, sillä ainakin minä koen koukuttuneeni suklaan tavoin kasvispihveroisiin. Aivan helposti voisin syödä kasvispihveroisia vaikka joka päivä!

Omia makunystyröitäni hellii erityisesti aromikas omena, jota on pilkottu Ritvan kasvispihveroisiin.

Olen tehnyt monesti itsekin kotosalla kasvispihveroisia, en tosin yhtä maukkaita kuin Ritvan, mutta omatkin kasvispihveroiseni ovat olleet makumaailmaltaan elämyksiä. Ellen tietäisi, että pihvien lihapuoli on korvattu täysin soijarouheella, aivan helposti voisin väittää kasvispihveroisten olevan maukkaita jauhelihapihvejä. Sama pätee kyllä muuhunkin kokkaamiseen ja jauhelihan korvaamiseen soijarouheella, sillä jauhelihan puuttumista ei todellakaan omassa suussaan huomaa, ellei siitä tiedä.”

Jenni Pii, jennipii.fi

En luonnollisesti ollut varautunut lihansyöjän ateriointiin, joten päätin valmistaa kasvispihvejä, joihin laitoin soijaa, omenaa, papuja jne. Keräilin puutarhani viimeisiä antimia aterian täydennykseksi. Ohessa Jenni kertoo ensikosketuksestaan pihveihini, jotka muuten paistan vanhanaikaisella valurautapannulla. Kiitos, Jenni, aatoksistasi!

Jenni on sittemmin päässyt nauttimaan lukuisia eri pihvivariaatioita ja muitakin soija- tai kasvispohjaisia ruokiani, kuten keittoja, uunivuokia, pastakastikkeita jne.

Comments are closed.