Kurkkuinen intohimo

Eilen illalla poimin tämän kesän ensimmäisen sadon kasvimaaltani eli läviköllisen avomaakurkkuja.

Kurkku ei kylläkään kuulunut tämän kesän alkuperäiseen kasvisuunnitelmaan, mutta taimipuutarhalla käydessäni niin vaan kasseihini eksyi muutama kurkun taimi sekä myös erikoisempia pesusienikurpitsan taimia. Avomaakurkut istutin laatikkoon ja kasvit ampaisivat nopeasti yli reunojen ja sain laittaa ”lisäsiiven” pitkien rönsyjen kiipeilyalustaksi. En tiennyt, mitä kurkuille tekisin, koska niiden perinteinen säilöntätapa vaatii viinietikkaa, joka ei kuulu suosikkeihini. Ajattelin, että keksin jonkin muun tavan itse hyödyntää niitä tai vaikkapa annan ne veljeni perheelle. Iloitsin niiden kasvusta joka tapauksessa.

Elämäpä tarjosi yhden kurkkujen hyödyntämistavan aivan yllättäin. Melko tuore ystäväni avautui somessa ja kertoi ruokaintohimostaan. Hän kertoi, kuinka homejuusto maistui hänelle piparin päällä. No, niinhän kaikki tekevät. Joo, joo, mutta hänpä lisää yhtälöön vielä suolakurkun viipaleet! Suola- ei maustekurkun, hän painotti. Seuranneessa keskustelussa hän kertoi kurkkujen valmistamisesta ilman viinietikkaa – ja minä olin myyty! Hän mainitsi myös, että niin hänen ystävänsä kuin perheensäkin ovat jo saaneet pipari-homejuusto-suolakurkkutartunnan – ja niin on vaarassa käydä minullekin. Ja tässäpä aivan huomaamatta sinäkin alat pohtia, että miltähän tuo maistuisi!

Etsin Googlesta lisätietoa ja ohjeita ja päädyin aitoaarkiruokaa.fi-sivustoon, josta löysin tarkan ohjeen suolakurkuille. Kokki Alexanderin avustuksella uskaltaudun nyt kokeileman suolakurkkujen tekoa omassa keittössäni. Alkuperäinen ohje löytyy täältä. Siispä poimin kurkut, pesin ne viileällä vedellä – multaisia kun olivat sateiden jäljiltä – ja laitoin veden kiehumaan. Punnitsin kurkut ja lastasin kaikki tykötarpeet purkkiin, jonka löysin äitini astiajäämistöstä, ja liemet ohjeen mukaan päälle. Nyt purkki seisoo keittön kaapin päällä eikä voi kuin odottaa ja toivoa…

Tavoilleni uskollisena seuraavassa erässä kokeilen kenties joitain eri mausteita…
Mitä ensimmäisille kurkuille tapahtui? Lue täältä.

Kuvia kurkuista juhlan keskipisteenä.One Comment:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *